F1 vizesi yabancı uyruklu öğrencilerin Amerika’da dil okulu eğitimi almak ya da üniversite okumak gibi amaçlarla eğitim görmek için almaları gereken vizedir. F1 vizesi sahibi öğrenciler Amerika’da Student and Exchange Visitor Program (SEVP) sertifikalı eğitim kurumlarında eğitim görebilirler.
F1 vize başvurusu yapılmadan önce başvuru sahibinin SEVP şartını taşıyan bir eğitim kurumından onay alması gerekir. Ardından yazımızda detaylarına değineceğimiz üzere F1 vize başvuru süreci başlatılır.
Bu rehber niteliğindeki yazımızda Amerika’da üniversite okumak, yüksek lisans yapmak, dil eğitimi ya da uygun farklı eğitimler almak isteyenler için F1 vize başvurusu hakkında bilmeniz gereken detayları ele aldık.
Amerika öğrenci vizesi başvuruları dünya genelinde en yüksek ret oranına sahip vize başvurusudur. Bunun en önemli nedenleri ise yanlış başvuru ve kötü geçen öğrenci vizesi mülakatlarıdır.
SEVIS süreci tamamlandıktan sonra tüm süreçte emekli ABD Konsolosluğu memuru ve deneyimli ekibimizle başvuru gerçekleştirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
F1 Öğrenci Vizesi Nedir ve Amerika’da Ne Kadar Kalabilirsiniz?
F1 vizesi ABD’de tam zamanlı üniversite eğitimi almak ya da dil okulunda eğitim görmek isteyen öğrencilerin sahip olması gereken bir vize statüsüdür. Anlaşma sağladığınız okulun size sağlayacağı I-20 formu ile SEVIS sürecini tamamladıktan sonra F1 vize başvurusu ile Amerika’da eğitiminizin süresi boyunca ve ekstra 60 gün daha kalabilirsiniz.
Eğer ülkede daha fazla kalmak isterseniz F1 vize süresi boyunca ülkede bulunma statüsüne sahipken kullanabileceğiniz, yazımızın devamında detayları bulunan, OPT programını kullanarak uzatma yapabilirsiniz.
Öte yandan her eğitim programı OPT ve müfredat içi pratik eğitim olan CPT opsiyonlarına uygun değildir. Bu nedenle ülkede bulunma statünüzü çalışma statüsüne ya da Green Card’a çevirmek için opsiyonları değerlendirebilirsiniz.
Varsa sponsor bir işveren aracılığıyla H1B Vizesi ya da Green Card sahibi olarak hayatınıza devam edebileceğiniz EB-3 programı gibi seçenekler bulunmaktadır. EB-3 programı ile ilgili partner şirketlerimiz hakkında bilgi almak için bize mesaj gönderebilirsiniz.
Optional Practical Training (OPT) Nedir?
Öğrencilerin ABD’de eğitim gördükleri alanda eğitim sürecinde ya da eğitim sonrasında pratik deneyim kazanabilmesini sağlayan OPT 12 aylık bir çalışma iznidir. Ayrıca STEM alanlarındaki eğitimlerde toplamda 24 aya kadar uzatılabilen STEM OPT seçeneği de bulunmaktadır.
Amerika’da öğrenci vizesi ile bulunan kişilere CPT ve OPT programları ile sınırlı ve istisna bazı durumlar dışında çalışma izni verilmez. Ayrıca maddi durumunuzun yeterli olmadığı ve Amerika’da öğrenci vizesi ile çalışmak gibi bir niyetinizin olması da vize başvurusundaki mülakat aşamasında ret almanızla sonuçlanacaktır.
Peki kimler F1 vizesi alabilir ve F1 vizesi için aranan şartlar nelerdir?
Amerika Öğrenci Vizesi Şartları Nelerdir?
F1 vizesi için aranan en temel şart vize başvurusu öncesinde SEVP sertifikalı bir eğitim kurumundan I-20 Formunun alınması ve SEVIS ücretinin ödenmesidir. Bu belirtilenlerin yanında F1 vizesi ile Amerika’da okumak için istenen diğer şartlar da şu şekildedir:
Eğer kayıt olacağınız okul bir dil okulu değilse İngilizce yeterliliğiniz olmalıdır.
Amerika’daki eğitim süreniz boyunca yeterli finansal kaynağa sahip olduğunuzu kanıtlamanız istenmektedir.
Eğitim kurumunda tam zamanlı öğrenim görmeniz gerekmektedir.
Tüm bu şartları karşılayarak gerçekleştireceğiniz F1 vize başvurunuz doğrultusunda mülakat aşamasını da tamamlamanızla birlikte Amerika’da eğitim görmeye hazır olursunuz.
F1 vize başvurunuzda SEVP Sertifikalı bir eğitim kurumunun size onay verip Öğrenci Değişim ve Ziyaretçi Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydınızı yapmalıdır. F ve M vizeleri için 350$ SEVIS I-901 ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bununla beraber F1 vizesi için doldurmanız gereken DS-160 formu için de vize harcı olan 185$ başvuru ücretini ödemelisiniz.
Sonuç olarak Amerika’da üniversite okumak için F1 vize ücreti 535$’dır.
F1 Öğrenci Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
F1 vizesi için gerekli tüm online başvuruları yaptıktan sonra tamamlamanız gereken mülakat süreci için sizden birtakım belgeler talep edilecektir. Bu belgeleri doğru ve eksiksiz olarak hazırlamanız başvurunuz için büyük önem taşımaktadır.
SEVIS ve Amerika öğrenci vizesi ücretinin ödendiğini gösteren makbuz
Son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
Okulunuz ve sizin tarafınızdan imzalanmış I-20 formu
Eğitim belgeleriniz
Banka hesap kaydınız veya maddi durumunuzu gösteren belgeler
I-20 Formu Nedir? I-20 form, SEVP dahilindeki eğitim kurumlarının sizin bir eğitim programına kayıt olduğunuzu gösterdiği bir belgedir. Sayılan bu belgeler genel olarak talep edilen belgeler olup başvuru durumunuza veya kayıt olduğunuz okula göre Okul Giriş Testi sonucunuz gibi farklı belgeler de talep edilebilmektedir.
F1 Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
F1 vize başvurusu için öncelikle SEVP Sertifikalı bir eğitim kurumuna başvuru gerçekleştirerek onay almanız gerekmektedir. Uygun bir eğitim kurumundan onay aldıktan sonra okula kaydınızı gerçekleştirip vize başvuru sürecinize başlayabilirsiniz. F1 vize başvurusu için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Amerika’daki SEVP Sertifikalı bir eğitim kurumundan kabul alarak SEVIS süreci başlatlır.
I-20 Formu anlaşma sağladığınız kurum tarafından size iletilir ve I-901 SEVIS ücreti ödenir.
Başvurunuzun temelini oluşturan adımlar sonrasında vize başvurusu için DS-160 formu online olarak resmi site üzerinde doldurulur.
ABD vize harç ücreti $185 belirtilen resmi hesaplara ödenir.
ABD Konsolosluğunda, Türkiye için Ankara ve İstanbul, mülakat için F1 vize randevusu alınır.
Randevuya kabul mektubu ve destekleyici belgeler hazırlanarak verilen tarihte katılım sağlanır.
Mülakat aşaması tamamlanarak tarafınıza olumlu ya da olumsuz başvuru sonucu belirtilir.
Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra vize basılı olarak pasaportunuz size gönderilecektir. Ardından uçak biletinizi alarak ABD seyahatinizi başlatabilirsiniz.
Dikkat Etmeniz Gerekenler
ABD öğrenci vizesi başvurusu temelde basit adımlardan oluşmasına karşın en fazla ret alınan vize başvurusudur. Bu nedenle aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir:
Başvurduğunuz vize türü size ABD’de eğitim almak üzere verilecektir. Mülakat sırasında çalışma ya da ülkede kalma niyetiniz olduğu düşünülmesi başvurunuzun olumsuz değerlendirilmesiyle sonuçlanır.
ABD’ye çalışmak için gitmiyor oluşunuzu gösteren en önemli noktalardan birisi sizin ya da size maddi sponsor olan kişinin finansal durumu ve bunun iyi ve yeterli bir şekilde açıklanabilmesidir. Mülakat sırasında bu konuda destekleyici belgeler mutlaka yanınızda olmalıdır.
Amerika’da dil okulu okumak gibi bir amaçla başvuru yapıyorsanız alacağınız eğitimin gerçekten sizin için kariyerinizde bir etkisi olacağının ispatlanması gerekir. Aksi halde bunun sadece ABD’ye giriş yapmak için bir amaç olduğu düşüncesi oluşabilir.
Yeşil pasaport sahibi olan kişilerin de ABD için öğrenci vizesi alması gerekir.
Amerika öğrenci vizesi almak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak elbette başvurduğunuz eğitim için uygun bir yaşta olmanız gerekir.
Yukarıda saydığımız maddeler ve ötesinde pek çok detay üzerinde dikkatle durulması ve buna yönelik iyi bir hazırlık yapılması eğitim planlarınızın hayal kırıklığına dönüşmemesi için büyük önem taşır.
Amerika Öğrenci Vizesi Mülakat Soruları
F1 vizesi için en kritik adımlardan birisi mülakat görüşmesidir. Görüşme sırasında konsolosluk memuru tarafından kişisel bilgileriniz, eğitim ve çalışma geçmişiniz, maddi durumunuz gibi konularda sorular sorulmaktadır. Bu soruları doğru ve net şekilde cevaplamak başvurunuzun onay alması için oldukça önemlidir.
Amerika öğrenci vizesi mülakatında en sık sorulan sorular şunlardır:
Neden Amerika’ya gidiyorsunuz? Branşınız nedir?
Eğitiminize nerede devam edeceksiniz? Neden kendi ülkenizde eğitim görmüyorsunuz?
Kaç üniversiteye başvurdunuz ve bunlardan ne cevaplar aldınız?
Okulunuz hangi şehirde bulunuyor?
Daha önce Amerika Birleşik Devletleri seyahati gerçekleştirdiniz mi?
Eğitim hayatınızı nasıl finanse edeceksiniz?
Sponsorunuz var mı, varsa mesleği nedir?
Tatillerde ülkenize dönecek misiniz?
Şu an ABD’de aileniz veya arkadaşlarınız var mı?
Mezuniyet sonrası planlarınız nedir?
Neden size öğrenci vizesi verelim?
Yukarıda sıraladığımız F1 vizesi mülakat soruları dışında ABD öğrenci vizesi mülakatında dikkat etmeniz gereken pek çok önemli detay bulunmaktadır. Dilerseniz bizimle iletişime geçerek ya da aşağıdaki uygunluk formunu doldurarak tüm süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapıyor olacağız.
Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat
Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.
Sıkça Sorulan Sorular
F1 Eğitim Vizesi ile Amerika’ya Ne Zaman Giriş Yapılabilir?
F1 öğrenci vizesi ile Amerika’ya eğitim göreceğiniz okulun açılmasına 30 gün kala giriş yapabilirsiniz.
F1 Vizesi ile Amerika Dışına Seyahat Edebilir miyim?
Evet, F1 öğrenci vizesi ile eğitim süreniz boyunca Amerika’da yaşamanız bekleniyor olmakla beraber farklı ülkelere seyahat etmenize izin verilmektedir.
F1 Öğrenci Vizesi ile Çalışılabilir mi?
Evet, F1 vize sahibi öğrenciler okullarının izni doğrultusunda belirlenen şartlar altında Amerika’da haftada en fazla 20 saat olmak üzere çalışabilmektedirler.
Amerika Öğrenci Vizesi Sahipleri Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) Alabilir mi?
F1 öğrenci vizesi sahipleri eğitim gördükleri okulun kampüs içi ve kampüs dışı çalışmalarına izin vermesi durumunda Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) başvurusunda bulunabilirler.
F1 Öğrenci Vizesi Uzatılabilir veya Yenilenebilir mi?
F1 vizesinin eğitim sürenizden daha kısa süreli olması durumunda yetkililer ile görüşüp gerekli şartları sağlamanız beraberinde I-20 belgenizin uzatılmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca eğitim programınızın devamında OPT gibi seçenekler ile de Amerika’da kalma sürenizi uzatabilmeniz mümkündür.
ABD F1 Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
ABD öğrenci vizesi başvuran kişinin eğitim durumuna da bağlı olmakla birlikte genellikle 5 yıl süreye kadar verilmektedir. Eğitim görülecek okulun belirlediği program süresi ile vize süresinin uyuşması oldukça önemlidir.
F1 Öğrenci Vizesi Reddedilirse İtiraz Hakkı Var mıdır?
F1 öğrenci vizesi reddedilen kişiler ilgili konsolosluklara ret gerekçesinin doğru olmadığını bazı istisnai durumlar için belirtebilir. Öte yandan yeni bir başvuru yapmak çok daha hızlı bir yöntem olacaktır.
İngilizce Bilmeden F1 Vizesi Alınabilir mi?
Başvuru yaptığınız eğitim kurumuna bağlı olarak İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekebilir. Böyle bir durumda vize alabilmeniz için sizden bunun kanıtlanması istenecektir. Öte yandan İngilizce eğitimi almak için F1 vizesi başvurularında böyle bir şart yoktur.
Amerika F1 Vizesi Nedir ve Nasıl Alınır?
15 Ocak 2025F1 vizesi yabancı uyruklu öğrencilerin Amerika’da dil okulu eğitimi almak ya da üniversite okumak gibi amaçlarla eğitim görmek için almaları gereken vizedir. F1 vizesi sahibi öğrenciler Amerika’da Student and Exchange Visitor Program (SEVP) sertifikalı eğitim kurumlarında eğitim görebilirler.
F1 vize başvurusu yapılmadan önce başvuru sahibinin SEVP şartını taşıyan bir eğitim kurumından onay alması gerekir. Ardından yazımızda detaylarına değineceğimiz üzere F1 vize başvuru süreci başlatılır.
Bu rehber niteliğindeki yazımızda Amerika’da üniversite okumak, yüksek lisans yapmak, dil eğitimi ya da uygun farklı eğitimler almak isteyenler için F1 vize başvurusu hakkında bilmeniz gereken detayları ele aldık.
F1 Öğrenci Vizesi Nedir ve Amerika’da Ne Kadar Kalabilirsiniz?
F1 vizesi ABD’de tam zamanlı üniversite eğitimi almak ya da dil okulunda eğitim görmek isteyen öğrencilerin sahip olması gereken bir vize statüsüdür. Anlaşma sağladığınız okulun size sağlayacağı I-20 formu ile SEVIS sürecini tamamladıktan sonra F1 vize başvurusu ile Amerika’da eğitiminizin süresi boyunca ve ekstra 60 gün daha kalabilirsiniz.
Eğer ülkede daha fazla kalmak isterseniz F1 vize süresi boyunca ülkede bulunma statüsüne sahipken kullanabileceğiniz, yazımızın devamında detayları bulunan, OPT programını kullanarak uzatma yapabilirsiniz.
Öte yandan her eğitim programı OPT ve müfredat içi pratik eğitim olan CPT opsiyonlarına uygun değildir. Bu nedenle ülkede bulunma statünüzü çalışma statüsüne ya da Green Card’a çevirmek için opsiyonları değerlendirebilirsiniz.
Varsa sponsor bir işveren aracılığıyla H1B Vizesi ya da Green Card sahibi olarak hayatınıza devam edebileceğiniz EB-3 programı gibi seçenekler bulunmaktadır. EB-3 programı ile ilgili partner şirketlerimiz hakkında bilgi almak için bize mesaj gönderebilirsiniz.
Optional Practical Training (OPT) Nedir?
Öğrencilerin ABD’de eğitim gördükleri alanda eğitim sürecinde ya da eğitim sonrasında pratik deneyim kazanabilmesini sağlayan OPT 12 aylık bir çalışma iznidir. Ayrıca STEM alanlarındaki eğitimlerde toplamda 24 aya kadar uzatılabilen STEM OPT seçeneği de bulunmaktadır.
Amerika’da öğrenci vizesi ile bulunan kişilere CPT ve OPT programları ile sınırlı ve istisna bazı durumlar dışında çalışma izni verilmez. Ayrıca maddi durumunuzun yeterli olmadığı ve Amerika’da öğrenci vizesi ile çalışmak gibi bir niyetinizin olması da vize başvurusundaki mülakat aşamasında ret almanızla sonuçlanacaktır.
Ayrıca Bakınız:
Peki kimler F1 vizesi alabilir ve F1 vizesi için aranan şartlar nelerdir?
Amerika Öğrenci Vizesi Şartları Nelerdir?
F1 vizesi için aranan en temel şart vize başvurusu öncesinde SEVP sertifikalı bir eğitim kurumundan I-20 Formunun alınması ve SEVIS ücretinin ödenmesidir. Bu belirtilenlerin yanında F1 vizesi ile Amerika’da okumak için istenen diğer şartlar da şu şekildedir:
Tüm bu şartları karşılayarak gerçekleştireceğiniz F1 vize başvurunuz doğrultusunda mülakat aşamasını da tamamlamanızla birlikte Amerika’da eğitim görmeye hazır olursunuz.
Ayrıca Bakınız:
Amerika F1 Vize Ücreti Ne Kadar?
F1 vize başvurunuzda SEVP Sertifikalı bir eğitim kurumunun size onay verip Öğrenci Değişim ve Ziyaretçi Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydınızı yapmalıdır. F ve M vizeleri için 350$ SEVIS I-901 ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bununla beraber F1 vizesi için doldurmanız gereken DS-160 formu için de vize harcı olan 185$ başvuru ücretini ödemelisiniz.
Sonuç olarak Amerika’da üniversite okumak için F1 vize ücreti 535$’dır.
F1 Öğrenci Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
F1 vizesi için gerekli tüm online başvuruları yaptıktan sonra tamamlamanız gereken mülakat süreci için sizden birtakım belgeler talep edilecektir. Bu belgeleri doğru ve eksiksiz olarak hazırlamanız başvurunuz için büyük önem taşımaktadır.
F1 vizesi için gerekli belgeler şu şekildedir:
I-20 Formu Nedir? I-20 form, SEVP dahilindeki eğitim kurumlarının sizin bir eğitim programına kayıt olduğunuzu gösterdiği bir belgedir.
Sayılan bu belgeler genel olarak talep edilen belgeler olup başvuru durumunuza veya kayıt olduğunuz okula göre Okul Giriş Testi sonucunuz gibi farklı belgeler de talep edilebilmektedir.
F1 Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
F1 vize başvurusu için öncelikle SEVP Sertifikalı bir eğitim kurumuna başvuru gerçekleştirerek onay almanız gerekmektedir. Uygun bir eğitim kurumundan onay aldıktan sonra okula kaydınızı gerçekleştirip vize başvuru sürecinize başlayabilirsiniz. F1 vize başvurusu için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra vize basılı olarak pasaportunuz size gönderilecektir. Ardından uçak biletinizi alarak ABD seyahatinizi başlatabilirsiniz.
Dikkat Etmeniz Gerekenler
ABD öğrenci vizesi başvurusu temelde basit adımlardan oluşmasına karşın en fazla ret alınan vize başvurusudur. Bu nedenle aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir:
Yukarıda saydığımız maddeler ve ötesinde pek çok detay üzerinde dikkatle durulması ve buna yönelik iyi bir hazırlık yapılması eğitim planlarınızın hayal kırıklığına dönüşmemesi için büyük önem taşır.
Amerika Öğrenci Vizesi Mülakat Soruları
F1 vizesi için en kritik adımlardan birisi mülakat görüşmesidir. Görüşme sırasında konsolosluk memuru tarafından kişisel bilgileriniz, eğitim ve çalışma geçmişiniz, maddi durumunuz gibi konularda sorular sorulmaktadır. Bu soruları doğru ve net şekilde cevaplamak başvurunuzun onay alması için oldukça önemlidir.
Amerika öğrenci vizesi mülakatında en sık sorulan sorular şunlardır:
Yukarıda sıraladığımız F1 vizesi mülakat soruları dışında ABD öğrenci vizesi mülakatında dikkat etmeniz gereken pek çok önemli detay bulunmaktadır. Dilerseniz bizimle iletişime geçerek ya da aşağıdaki uygunluk formunu doldurarak tüm süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapıyor olacağız.
Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.
Sıkça Sorulan Sorular
F1 Eğitim Vizesi ile Amerika’ya Ne Zaman Giriş Yapılabilir?
F1 öğrenci vizesi ile Amerika’ya eğitim göreceğiniz okulun açılmasına 30 gün kala giriş yapabilirsiniz.
F1 Vizesi ile Amerika Dışına Seyahat Edebilir miyim?
Evet, F1 öğrenci vizesi ile eğitim süreniz boyunca Amerika’da yaşamanız bekleniyor olmakla beraber farklı ülkelere seyahat etmenize izin verilmektedir.
F1 Öğrenci Vizesi ile Çalışılabilir mi?
Evet, F1 vize sahibi öğrenciler okullarının izni doğrultusunda belirlenen şartlar altında Amerika’da haftada en fazla 20 saat olmak üzere çalışabilmektedirler.
Amerika Öğrenci Vizesi Sahipleri Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) Alabilir mi?
F1 öğrenci vizesi sahipleri eğitim gördükleri okulun kampüs içi ve kampüs dışı çalışmalarına izin vermesi durumunda Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) başvurusunda bulunabilirler.
F1 Öğrenci Vizesi Uzatılabilir veya Yenilenebilir mi?
F1 vizesinin eğitim sürenizden daha kısa süreli olması durumunda yetkililer ile görüşüp gerekli şartları sağlamanız beraberinde I-20 belgenizin uzatılmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca eğitim programınızın devamında OPT gibi seçenekler ile de Amerika’da kalma sürenizi uzatabilmeniz mümkündür.
ABD F1 Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
ABD öğrenci vizesi başvuran kişinin eğitim durumuna da bağlı olmakla birlikte genellikle 5 yıl süreye kadar verilmektedir. Eğitim görülecek okulun belirlediği program süresi ile vize süresinin uyuşması oldukça önemlidir.
F1 Öğrenci Vizesi Reddedilirse İtiraz Hakkı Var mıdır?
F1 öğrenci vizesi reddedilen kişiler ilgili konsolosluklara ret gerekçesinin doğru olmadığını bazı istisnai durumlar için belirtebilir. Öte yandan yeni bir başvuru yapmak çok daha hızlı bir yöntem olacaktır.
İngilizce Bilmeden F1 Vizesi Alınabilir mi?
Başvuru yaptığınız eğitim kurumuna bağlı olarak İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekebilir. Böyle bir durumda vize alabilmeniz için sizden bunun kanıtlanması istenecektir. Öte yandan İngilizce eğitimi almak için F1 vizesi başvurularında böyle bir şart yoktur.
Son Paylaşımlar
Kategoriler