Amerika Vize Türleri 12 dakikalık okuma

Amerika Şirket İçi Transfer için L1 Vizesi Nedir ve Nasıl Alınır?

31 Ocak 2024
amerika l1 vizesi

Amerika’da varolan işinizi genişleterek, yeni bir şirket kurarak ya da çalıştığınız şirketin Amerika’daki ofislerine transfer olarak çalışma vizesi almak istiyorsanız L1 vizesi aradığınız seçenek olabilir. 

Bu yazımızda çalıştığınız şirketin Amerika şubesine transfer olmanın yanı sıra Amerika’da şirket kurarak da alabileceğiniz Amerika L1 vizesini inceleyeceğiz.

Diğer vizelere göre birçok avantajı olan L1 vizesini incelediğimiz bu rehberimizde L1 uygunluk şartları nelerdir, ne kadar sürede çıkar ve süresi ne kadar gibi Amerika’da şirket kurmak ya da transfer olmak isteyenler için süreç içindeki soru işaretlerinizi cevaplandıracağız.

L1 Vizesi Nedir? 

Girişimci vizesi olarak da ele alabileceğimiz L1 vizesi, başvuru sahibinin en az bir yıldır çalıştığı uluslararası şirketin Amerika şubesine transfer olmak amacı ile alabileceği bir çalışma vizesidir. Kendi içinde L-1A ve L-1B olarak ikiye ayrılan L1 vizesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. 

L1 göçmen olmayan vize kategorisinde olmasına rağmen Dual-Intent bir vizedir. Bu sayede vize sahibi Amerika’ya göçmenlik amacı ile gitmese bile vize aldıktan sonraki süreçte Green Card başvurusunda bulunup kalıcı oturum ve çalışma izni alması mümkündür.

Şirket içi transfer vizesi dışında Amerika E2 Yatırımcı Vizesi ya da Amerika E1 Tüccar Vizesi seçenekleri de uygunluğunuza bağlı olarak göz atmanız gereken seçenekler olabilir.

L1 Amerika Yatırımcı Vizesi Nedir?



L1 Vizesinin Avantajları Nelerdir? 

L1 vizesi ile Amerika’ya transfer olan çalışanlar ve yöneticiler hem kendilerinin hem de ailelerinin faydalanabileceği belli başlı avantajlara sahiptir.

Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Aile Üyelerine Vize İmkanı

L1 vizesinin en büyük avantajlarından birisi bu vizeye sahip olan birinin eş ve çocuklarının L2 vizesi alabilmesidir. L1 vizesi ile sadece transfer olunan şirkette çalışabilirken L2 vizesi sahipleri çalışma izinlerini istedikleri herhangi bir işte çalışmak için kullanabilirler.

  • Green Card Fırsatı

L1 vizesi daha önce de bahsettiğimiz gibi Dual Intent bir vizedir ve L1 vizesi ile Amerika’da bulunduğunuz süre içinde statü değişikliği yaparak Green Card sahibi olmanız mümkündür. 

  • L1 Vizesi Kalma Süresi

L1 vizesi ile yeni bir şube ya da şirket kurmak için Amerika’ya gidenler 1 yıl, diğer çalışanlar ise en fazla 3 yıllık bir süre ile Amerika’ya şirket transferi ile vize alabilir. Bununla birlikte L-1A vizesi için en fazla 7, L-1B vizesi için ise en fazla 5 olmak üzere L1 vizelerine ikişer yıllık uzatmalar yapılabilir.

  • Yatırım Gereksinimi Olmaması

L1 vizesinin göze çarpan bir diğer avantajı ise EB-5 Green Card ya da E2 yatırımcı vizelerinin aksine yatırım gereksinimi olmamasıdır. Bir şirket kurarak Amerikan pazarına atılmak ve Amerika vizesi sahibi olmak isteyen fakat yatırımcı vizeleri için gerekli miktarda sermayeye sahip olmayan girişimciler için bu önemli bir avantajdır.

amerika şirket transfer vizesi

L-1A Vizesi Nedir?

L1A vizesi uluslararası bir şirketin Amerika şubesine ya da iştirakına üst düzey yönetici ya da müdür transferi yapılması için kullanılan vize türüdür. Amerika’da halihazırda bir şube ya da iştirak bulunmaması durumunda transferi yapılan kişinin bir şube kurulmasında yardımcı olması koşuluyla da L-1A vizesi başvurusu yapılabilir.

L1A vizesi ayrıca sahip olduğu girişimler için Amerika’da şirket kurmak isteyenler tarafından da kullanılabilmektedir.

L1A Vizesi Uygunluk Şartları     

L1A vizesinin hem transfer olacak çalışan hem de işletme için ayrı şartları vardır. L-1A vizesi almak isteyenler ve şirketleri bu şartları karşıladığı takdirde L1A vizesi başvurusunda bulunabilirler.

 L1A vizesi uygunluk şartları şu şekildedir:

  • Transfer yapan şirketin transfer yapılacak şirket ile doğrudan ya da dolaylı bir şekilde bağlantılı olması şartı aranır. Diğer bir deyişle bir şirket diğer şirketin ortağı, iştirakı, şubesi veya alt kuruluşu olmalıdır. 
  • Şirket veya şirketin bir şubesi L1 vizesi sahibinin Amerika’da bulunacağı süre boyunca ABD’de ve en az bir farklı ülkede aktif ve sürekli bir şekilde faaliyet göstermelidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ise L-1 sahibinin ABD’de bulunmasının faal bir iş olarak sayılmayacağıdır. Diğer bir deyişle transfer olacak kişi belirtilen pozisyonun sorumluluklarını ve iş tanımındaki gereksinimlerini aktif olarak yerine getirmelidir. 
  • Transfer olacak yönetici ya da müdür, L-1A vizesi başvurusunda bulunduğu tarihten önceki 3 yıl içinde en az 1 yıl boyunca transferi gerçekleştiren şirkette yönetici niteliğinde bir pozisyonda çalışmış veya çalışıyor olmalıdır.
  • Kişinin L1A vizesi alabilmesi için ayrıca Amerika’da transfer olacağı şirkette veya şubede yönetici vasfı ile çalışacak olması gerekmektedir. 

L1A Vize Başvurusu 

L-1A vizesi başvuru sürecinde işverenin ve transfer olacak çalışanın tamamlaması gereken farklı adımlar bulunmaktadır. L1A vizesinin başvuru süreci ve bu süreçte gereken belgeler şu şekildedir:

  1. I-129 Formu

İşveren I-129 göçmen olmayan işçi formunu doldurarak L1A başvuru sürecini başlatmalıdır. Bu form transfer olacak yöneticinin Amerika’daki şirkette işe başlayacağı tarihten en az 45 gün en fazla 6 ay önce tamamlanmalıdır. 

L-1A başvurusu için I-129 formuna eklenmesi gereken destekleyici dokümanlar şu şekildedir:

  • Transfer olunacak şirketin ve şu an çalışılan şirketin ortaklık kriterlerine uyduğuna dair kanıt
  • Transferi yapılan çalışanın yönetici ya da müdür gibi yetkili bir pozisyonda çalışacağını kanıtlayan belgeler
  • Çalışanın I-129 formu doldurulmadan 3 yıl önceki süre içinde en az 1 yıl tam zamanlı olarak sponsor olan firmada çalıştığının kanıtı
  • Çalışanın tam zamanlı olarak yetkili bir pozisyonda çalışmış olduğunun kanıtı
  • Çalışanın eğitiminin, tecrübelerinin ve özgeçmişinin Amerika’da transfer olacağı şirketteki yetkili pozisyonda çalışmak için yeterli nitelikte olduğunun kanıtı

Amerika’daki ve Türkiye’deki şirketlerin kendilerini tanıtması amacıyla şirketlerin arasındaki ilişkiyi kanıtlayan belgelere ek olarak şirkete ait hisse sertifikaları, yapılan yatırımın kanıtı, vergi beyannameleri, banka dökümanları, yazılı anlaşmaları ve faturalar gibi belgeleri sunmaları da gerekmektedir. 

  1. DS-160 Formu ve Vize Görüşmesi

I-129 formu işveren tarafından doldurulup USCIS tarafından onaylandıktan sonra çalışan online olarak DS-160 formunu doldurmalı ve vize randevusu almalıdır. Vize günü geldiğinde başvuran vize görüşmesine katılmalı ve kendisine sorulacak soruları dürüstçe, sunulan belgelerle çelişmeyecek şekilde cevaplamalıdır. 

amerika l1 çalışma vizesi

L-1B Vizesi Nedir?

L1B vizesi uluslararası bir şirketin özel bilgiye sahip çalışanları şirketin Amerika’daki şubesine, iştirakına ya da ortağına transfer etmesi için kullanılan bir Amerika iş vizesidir. 

L-1 vizesinin ikinci kategorisi olan bu vize için L-1A kategorisinin aksine çalışanın yönetici bir pozisyonda olması şartı aranmaz. Bunun yerine çalışanın şirketin çıkarları, yol haritası, vizyonu, misyonu ve yaptığı iş ile ilgili uzmanlık derecesinde bilgiye sahip olmasıyla Amerika’daki şirketin iş faaliyetlerini yürütmesinde yardımcı olabilmesi gerekmektedir.

L1B Vizesi Uygunluk Şartları 

L1B vizesi için aranan uygunluk şartları şirket için yukarıda bahsettiğimiz L-1A vizesi ile aynı olsa da, çalışanın sahip olması gereken nitelikler vize kategorisi gereği değişiklik göstermektedir. L1B vizesi için aranan şartlar şu şekildedir:

  • İşverenin ülkesindeki şirket ile Amerika’daki şirket arasında ortaklık, iştirak, şube ve alt kuruluş gibi bir organik bağlantısı olmalıdır.
  • İşveren ya da transfer olunacak şirket L1B vizesi sahibinin Amerika’da bulunacağı süre boyunca Amerika ve farklı bir ülkede aktif olarak iş yapıyor olmalı veya transfer sayesinde yapılmaya başlanacağını beyan etmelidir.
  • Özel bilgiye sahip çalışan L1B başvurusu yapmadan önceki 3 yıl içinde en az 1 yıl transferi gerçekleştiren işveren için çalışmış ya da çalışıyor olmalıdır. 
  • L1B vizesi adayının Amerika’ya giriş amacı özel bilgisi ile ABD’deki transfer olduğu şirketin büyümesinde, iş faaliyetlerine ya da kurulmasında fayda sağlamak olmalıdır. 

L1B Vize Başvurusu 

L1B vizesi başvuru sürecinde şirketin ve çalışanın tamamlayacağı farklı adımlar bulunmaktadır. L1B vizesinin başvuru süreci ve süreçte gereken belgeler şu şekildedir:

  1. I-129 Formu

L1B başvuru sürecinin ilk adımı göçmen olmayan çalışanlar için kullanılan I-129 formunun işveren tarafından doldurulmasıdır. I-129 formu transferi yapılan özel bilgiye sahip çalışanın Amerika’da işe başlayacağı tarihten en az 45 gün, en fazla 6 ay önce tamamlanmalıdır. 

L1B vizesi için I-129 formu ile birlikte eklenilmesi gereken belgeler şu şekildedir:

  • İşveren ile ABD şirketi arasında bir ortaklık bağı olduğunun kanıtı 
  • Çalışanın özel bilgiye sahip olmasının önemini ve neden ABD’ye transfer olması gerektiğini gösteren, yol haritası türünde belgeler
  • Özel bilgiye sahip çalışanın I-129 formu doldurulmadan 3 yıl önceki süre içinde en az 1 yıl tam zamanlı olarak ABD’deki firmanın ortaklık ilişkisi bulunduğu bir şirkette çalıştığının kanıtı

ABD ve Türkiye’deki şirketlerin kendilerini tanıtması amacıyla şirketlerin arasındaki ilişkiyi kanıtlayan belgelere ek olarak şirkete ait hisse sertifikaları, yapılan yatırımın kanıtı, vergi beyannameleri, banka dökümanları, yazılı anlaşmaları ve faturalar gibi belgeleri sunmaları gerekmektedir. 

  1. DS-160 Formu ve Vize Görüşmesi

I-129 formu onaylandıktan sonra özel bilgiye sahip çalışan online olarak DS-160 formunu doldurmalı ve L1B için vize görüşmesi tarihi almalıdır. Belirlenen tarih geldiğinde başvuran vize görüşmesine katılmalı ve kendisine sorulacak soruları doğru bilgiler ile I-129 formunda sunulan dökümanlarla ters düşmeyecek şekilde cevaplamalıdır. 

L1 Vizesi Başvurusunda İşverenin Sorumlulukları Nelerdir? 

L1 vizesinin her iki kategorisinde de başvuru süreçlerinde işverenin bazı sorumlulukları bulunmaktadır. İşveren bu sorumlulukları yerine getirmediği takdirde L1 vizesinin başvuru süreci ciddi aksaklıklara uğrayabilir veya başarısız sonuçlanabilir. 

L1 vizesi başvurusunda işverenin sorumlulukları şu şekildedir:

  • Vize Uygunluğu

İşverenin başvuru sürecine başlamadan önceki sorumluluğu, hem şirketin hem de çalışanın L1 vizesi almak için gerekli kriterleri karşılayıp karşılamadığını belirlemek ve çalışanın hangi L1 vize kategorisine uygun olduğuna karar vermektir. L1A ve L1B kategorilerinde USCIS tarafından istenecek dökümanlar farklı olabileceğinden bu aşama oldukça önemlidir. 

  • I-129 Formu ve Destekleyici Dökümanlar

İşveren vize başvurusunu başlatmak için I-129 formunu gerekli dökümanlar ile birlikte doldurup USCIS’e iletmekle yükümlüdür. Buna ek olarak işveren I-129 formunun 450 dolar olan başvuru ücretini de ödemelidir. 

Anlaşıldığı üzere L1 vize başvurusu hem işveren hem de şirket için pek çok karmaşık aşamadan oluşmaktadır. Doğru bir başvuru ile süreci mümkün olan en kısa zamanda tamalayıp Amerika’da çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu noktada profesyonel ve deneyimli bir eklip ile çalışmak vize başvurunuz için büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca Bakınız:
Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Amerika Vize Mülakat Soruları Nelerdir?

Bizimle iletişime geçerek başvuru süreci, vize mülakatı ve diğer aşamalar için eski konsolosluk çalışanı ve deneyimli hukuki danışmanlık ekibimizle Amerika’da hayatınıza en kısa zamanda başlayabilirsiniz.

Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat

Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.

Sıkça Sorulan Sorular

L1 Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar? 

USCIS tarafından sunulan opsiyonel 2500 dolar karşılığında alabileceğiniz “premium processing” hizmeti üzerinden I-129 formunun sonucu 15 günde netleşmektedir. Sürecin bu şekilde yapılması ile L1 vize başvurusunun sonucu genellikle 2 ila 4 ay arasında çıkmaktadır. 

L1 Vizesinin Süresi Ne Kadardır? 

L1 statüsü ile yeni bir işletme kurmak için ABD’ye gidenler 1 yıl, L1 statüsü ile varolan bir işletmeye transfer olan çalışanlar ise en fazla 3 yıllık bir vize alabilir. Buna ek olarak L-1A vizesi en fazla 7 yıl, L-1B vizesi ise en fazla 5 yıl olmak üzere L1 vizelerine ikişer yıllık uzatmalar yapılabilir.

L1 Vizesi ile Green Card Almak Mümkün mü? 

Evet, L1 vizesi ile Green Card almak mümkündür. Amerika’da L1 statüsünde bulunduğunuz sürece statü değişikliği talep ederek şartlarını sağladığınız bir göçmen vizesine başvurabilirsiniz. Şartlarını sağladığınız takdirde her Green Card türüne başvurabilseniz de L1 vizesinden EB1C statüsüne geçmek çoğu göçmen adayının tercih ettiği yöntemdir.

Sayfa Güncellenmektedir.

Bu hizmetten yararlanmak için: info@visapeer.com adresine mail gönderebilir ya da Amerika’dan +1 (973) 995-9977 ve
Türkiye’den +90 (850) 241 55 88 numaramızı arayabilirsiniz.

WhatsApp
Scan the code
Merhabalar!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?