Amerika Vize Türleri 25 dakikalık okuma

Amerika J1 Vizesi Nedir ve Nasıl Alınır?

04 Nisan 2024
Amerika j1 vizesi nasıl alınır

Amerika Değişim Vizesi olarak bilinen J1 vizesi, Amerika’da eğitim almak ya da çalışmak için değişim programına katılmak isteyenlerin başvurabileceği vize türüdür. 

Amerika’da yaşamak isteyen yabancı uyruklu biri olarak araştırma yapıyorsanız, sıklıkla tercih edilen J1 vizesini duymuş olabilirsiniz. J1 vizesi ile çalışabilir, mesleki alanınızda eğitim alabilir ve geçici göçmen statüsünde Amerika’da kalabilirsiniz.

Her vizenin farklı şartları ve uygunluk düzeyi vardır, bu nedenle size uygun vize türünü seçerek başvuruda bulunmanız, onay alabilmeniz için oldukça önemlidir. 

Amerika J1 vizesi şartları, süresi ve bilmeniz gerekenleri bu yazımızda derledik.

Amerika J1 Değişim Vizesi Nedir?

J1 Değişim vizesi, Amerika’da çalışarak veya eğitim alarak değişim ziyaretçisi olmak isteyen kişilerin başvurması gereken bir vizedir. 

Bu programlarresmi kurumlar, eğitim veya hayır kurumları tarafından finanse edilir. Vize başvurusu yapacak kişinin kendisine, mesleğine ve eğitimine uygun bir program seçmesi şarttır. J1 vizesi ile Amerika’ya giden ziyaretçiler eğitimlere katılabilir, kendi alanlarındaki bilgi ve yeteneklerini kullanarak çalışabilir veya başkalarına eğitim verebilir.

J1 vizesi şartları arasında en çok dikkat edilmesi gereken unsur eğer br eğtim programına katılmak isteniyorsa öğrencilerin kendi ülkelerinde bulunan eğitimi alamayacak olmasıdır. Bunun yanı sıra Amerika’da katılacakları eğitimin, kendi akademik alanıyla ilgili olması gerekir.

J-1 vize ile Amerika’da kalmak, eğitim programınızın süresine göre değişiklik gösterir.

Amerika J1 Değişim Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika J1 değişim vizesi almak istiyorsanız, başvuru sürecini hassasiyetle yürütmeniz gerekir. Başvuru sürecinde sizden istenilen belgeleri ve bilgileri doğru bir şekilde Amerika Konsolosluğuna ve diğer ilgili birimlere iletmelisiniz.

J1 vizesi almak için izlemeniz gereken 5 adım aşağıdaki gibidir:

  • Sponsorunuzu Bulun: J1 vizesi şartları gereğince, kişisel bağınızın olmadığı bir şahsın veya kurumun programınıza sponsor olması gerekir. Programınıza finansal olarak sponsor olacak kurum, ABD’nin ilgili birimlerce onayladığı, uluslararası tanınırlığı olan bir kurum olmalıdır.
  • DS-2019 Formunu Doldurun: Sponsor bulup bir programa kabul edildikten sonra, sponsorunuzun sağlayacağı DS-2019 formunu doldurmalısınız. Yetkililer DS-2019 formuyla sizin J1 vizesine olan uygunluğunuzu ölçer.
  • Gerekli Ücretleri Ödeyin: Katılacağınız programa ödeme yapacağınız gibi Amerika J1 vize ücreti ve Student and Exchange Visitor Information System (SEVIS) I-901 ücreti de ödemeniz gerekir. (SEVIS ücretini ödeyip ödememeniz programınıza göre değişebilir.)
  • Amerika Konsolosluğu Mülakat Randevusu Alın: Tüm belge ve kanıtları sağladıktan sonra size tarih verilmesi üzere konsolosluktan randevu almalısınız.
  • Mülakata Katılın: Randevunuzu aldıktan sonra, mülakat sorularına hazırlık yaparak ve gerekli belgeleri elde ederek mülakatınızın olumlu geçmesini sağlayabilirsiniz. Vize başvurunuzun onaylanması için mülakata şahsen katılmanız şarttır.

Mülakata nasıl hazırlanmanız gerektiğini öğrenmek ve demo bir mülakat görüşmesi yapmak için eski konsolosluk çalışanı yetkililerimiz ile bir randevu oluşturabilirsiniz.

J1 Vizesi için demo mülakat yapmak ve J1 vizesi için uygun olup olmadığınızı anlamak için J1 Vize Uygunluk Formunu doldurabilirsiniz.

amerika j1  vizesi için belgeler nelerdir

J1 Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

J1 vizesi için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz başvurunuzun onaylanması için kritik değer taşır. Belgelerin güncel bilgiler içermesi ve sizden istenen nitelikte (ıslak imza ve fotokopigibi) olması da aynı şekilde önemlidir.

J1 değişim vizesi için gerekli belgeler:

  • DS-2019 formu (Değişim programına uygunluğunuzu gösteren form)
  • DS-7002 formu (Sadece eğitim alacak veya staj yapacak kişiler için)
  • DS-160 formu (Online olarak dolduracağınız göçmen olmayan ziyaretçi formu)

Ayrıca bakınız: Amerika Vize Başvurusunun İlk Aşaması DS 160 Formu Nedir, Nasıl Doldurulur?

Aynı zamanda, vize mülakatına giderken şu belgeleri yanınızda götürmelisiniz:

  • Pasaport
  • Fotoğraf
  • DS-160 formu
  • I-901 SEVIS makbuzu
  • Diploma
  • Dil testi sonucu
  • Transkript
  • Banka hesap dökümü

Başvuruda bulunduğunuz sponsor ve programa göre, sizden istenen belgeler değişebilir. Bu nedenle sizden istenen belgeleri dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Belgelerden en önemlisi olan fotoğrafın nasıl olacağını öğrenmek için Uygun Amerika Vize Fotoğraf Ölçüsü Nedir? adlı içeriğimize bakabilirsiniz.

J-1 ve F-1 Öğrenci Vizesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

J-1 öğrenci vizeleri ile F-1 öğrenci vizeleri yüzeyde benzer gibi görünse de, hangi vizeyi tercih edeceğinizi seçerken bilmeniz gereken önemli farklar vardır:

KategoriJ-1 Öğrenci Vizesi F-1 Öğrenci Vizesi
İletişimJ-1 öğrencileri programlarının sorumlu yetkilisiyle iletişim halinde olmalıdırlar. Bu yetkililer J-1 vizesine sahip öğrencilerin sağlık, güvenlik ve genel refah durumlarını denetlemek ve tüm vize şartlarına uyulduğundan emin olmakla görevlidirler.
F-1 öğrencileri ise bulundukları kolej ya da üniversitedeki Belirlenmiş Okul Yetkilisi (DSO) ile iletişime geçebilirler. DSO’lar öğrencinin ABD’deki süreçleri boyunca tüm vize gereksinimleri ve düzenlemeler konusunda yardımcı olurlar.
BelgelerJ-1 öğrenci vizesi için başvururken, öğrencilerin DS-2019 Formu’nu sunmaları gerekmektedir. Bu form programın detayları ve diğer önemli bilgileri, maliyet ayrıntılarını, programın başlangıç ve bitiş tarihlerini ve finansal destek seçeneklerini içerirF-1 öğrencileri ise benzer bilgileri içeren I-20 formunu sunarlar.
Mezuniyet Sonrası Çalışma ve EğitimJ-1 öğrencileri mezuniyet sonrası kendi programlarıyla ilgili bir alanda 18 aya kadar Akademik Eğitim (AT) alabilirler. Doktora derecesine sahip J-1 öğrenciler, ilgili alanlarında ek 18 ay AT talep edebilirler. F-1 vize sahipleri ise mezuniyet sonrası İsteğe Bağlı Pratik Eğitim (OPT) yoluyla ABD’de ilgili bir alanda 12 aya kadar çalışma hakkına sahiptirler. STEM dereceleri için F-1 öğrenciler alanlarında ek iki yıl daha çalışabilirler.
Çalışma KısıtlamalarıJ-1 vizesine sahip öğrenciler sadece kampüs içinde çalışabilirken, F-1 öğrencileri şartları sağlamaları durumunda bir akademik yılı tamamladıktan sonra kampüs dışında çalışabilirler.

Ayrıca, J-1 vizesine sahip öğrencilerin eş ve çocukları ABD’de tam zamanlı çalışma ve öğrenme hakkına sahiptir. F-1 öğrencilerinin bağımlıları ise çalışamaz, ancak belirli öğrenim faaliyetlerine katılabilirler.
FonJ-1 öğrencilerin programları akredite bir eğitim kurumu veya kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından finanse edilebilir.F-1 öğrencilerin finansmanı ise arkadaşlar, aile veya öğrencinin kendi katkılarından gelebilir.
Ülkeye Dönüş ŞartıJ-1 vizesine sahip öğrenciler, programlarının bitiş tarihinden sonra 30 gün içinde ülkelerine dönüp ABD’ye dönmeden önce orada iki yıl yaşamaları gerekmektedir (uzatmaları yada feragatları yoksa). F-1 öğrencileri için bu tür bir gereklilik yoktur. Ancak uzatmaları yoksa, programları sona erdikten sonra 60 gün içinde ABD’den ayrılmaları gerekir.
Tabloda bahsedilen şartlar J1 vizesi ile Amerika’da öğrenci olan kişiler için olup vize aldığınız statüye göre farklılıklar oluşabilir.

F1 vizesi hakkında daha fazla bilgi için Amerika F1 Vizesi Nedir ve Nasıl Alınır adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

J1 Vizesi için Gereken Şartlar Nelerdir?

Vize başvurusunda bulunmadan önce şartları karşıladığınızdan emin olmanız ret almanızın önüne geçmek için en kritik noktadır.

amerika j1 başvuru şartları

Amerika J1 vizesi şartları şunlardır:

  • Sponsorluk: Programınızın en az %50’si, kişisel olarak tanıdığınız bir arkadaş veya aile üyesi olmayan bir sponsor tarafından sağlanmalıdır.
  • İngilizce Bilgisi: Katılacağınız eğitim kurumunun İngilizce dil yeterlilik seviyesine uygun olmanız gerekir.
  • Sağlık Sigortası: Kaydolduğunuz eğitim kurumunun belirlediği standart sağlık sigortanız olmalıdır.
  • Oryantasyon: Sponsorunuz seçilen program hakkında bilgi vermeli ve eğitim göreceğiniz bölgeyi tanıtarak oryantasyon sağlamalıdır.
  • Program Sonrası: Programınız bittiğinde kendi ülkenize dönmeli ve en az iki sene orada yaşamalısınız.
  • Akademik Yıl Kaydı: Akademik tatil dönemlerinde tam zamanlı çalışabilseniz de, akademik eğitim döneminde tam zamanlı olarak bir eğitime kayıt yaptırmanız gerekir.
  • Çalışma Kısıtlamaları: J1 vizesi ile Amerika’da eğitim alırken çalışmak istiyorsanız, kampüste haftada en fazla 20 saat yarı zamanlı olarak çalışabilirsiniz. Öte yandan J1 statüsü elde ettiğiniz programa bağlı olarak (Work and Travel gibi) çalışma hakkı da elde edebilirsiniz.

Dönem arası ve dönem sonu tatillerde ise tam zamanlı olarak çalışabilirsiniz. Ancak kampüs dışında J1 vizesi ile çalışmak için sponsorunuzdan ve üniversitenizden izin almanız gerekir.

Adres Değişikliği: İkametinizi değiştirirseniz adres değişikliğinizi hem sponsorunuza hem de üniversitenize 10 gün içinde bildirmelisiniz.

Amerika J1 Vize Ücreti Ne Kadardır?

Amerika J1 vize ücreti, $160’dır. Bunun yanı sıra başvurunuzda programınız için $220 SEVIS ücreti ödemeniz gerekebilir.

Aynı zamanda sizden isteniyorsa, IELTS ve TOEFL gibi İngilizce yeterlilik testi ücretlerini de göz önünde bulundurmalısınız. 

J1 Vizesi Almak Ne Kadar Sürer?

J1 vizesi alma süresi başvurudan başvuruya değişse de genellikle 8 ile 13 hafta arasındadır. Sponsorunuzu bulduktan sonra, DS-2019 ve SEVIS süreci 2-3 hafta sürecektir.

Sonrasında ise DS-160 formu ve mülakat randevusu alabilmek için 4 haftaya kadar beklemeniz gerekebilir.

Amerika vize mülakatı konsolosluğun yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Mülakat sonrası başvurunuz onaylanırsa vizenizi ortalama 7 gün içinde alabilirsiniz.

Güncel Amerika Vize ücretlerine ulaşmak için Amerika Vize Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar Oldu? adı içeriğimize bakabilirsiniz.

J1 Vizesi Alabileceğiniz Programlar Nelerdir?

Vize türüne uygun rol, meslek ve program türleri aşağıdaki gibidir. İlgili programın üzerine tıklayarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz:

J1 Vizesi Alınabilecek ProgramlarJ1 Vizesi Almak için Gerekenler
Au Pair Programı ( Çocuk Bakıcısı)Yabancı adayın Amerika Bakıcı Vizesi ile hem eğitim görmesini hem de Amerikalı bir ailede çocuk bakıcısı olarak çalışmasını kapsar.
Kısa Süreli Akademisyen Değişimi Programı6 ay süreli olan ve uzatma ya da kategori değişim hakkı olmayan programdır. Benzer öğretim veya başarıya sahip olan profesörler, araştırmacılar içindir.
Kamp Danışmanı (İzcilik) ProgramıBu kapsamda Amerika’ya gitmek isteyen izciler için programdır. Amerika kamp sistemine dahil olur ve orada ABD’li kamp danışman ücretini alır.
Uzman Değişim ProgramıEn fazla 1 yıl süre ile verilen kendi alanında uzmanlaşmış kişilerin ABD’li meslektaşları ile fikir alışverişi yapmalarını sağlayan programdır.
ABD Hükümeti Ziyareti ProgramıBir ABD federal kurumu veya yerel hükümeti tarafından Amerika’yı ziyaret etmek ve Amerika ile ilişkinizi güçlendirmek için çeşitli faaliyetlere katılmak üzere seçildiğiniz programdır.
Üniversite Öğrencileri Değişim ProgramıDoğrudan ABD tarafından fonlanan bir programdır. Üniversite öğrencileri ABD ve Türkiye arasında akreditesi edilen üniversitelerde staj ve eğitim görme imkanına sahip olur.
Profesör ve Araştırma Görevlisi Değişim ProgramıABD ve Türkiye arasındaki profesör ve araştırma görevlileri arasındaki değişim programıdır.
Stajyer ProgramıTarımdan mühendisliğe kadar geniş bir yelpazede herhangi bir alanda uzmanlaşmış kişilerin ABD’ye gidip uzmanlıklarını paylaşmalarını sağlayan programdır.
Uluslararası Ziyaretçi ProgramıABD Dışişleri Bakanlığı tarafından seçilen ve alanında uzman, özel yetenekli veya liderlik potansiyeli taşıyan kişilere özel programdır.
Summer Work and Travel Program (Yaz Çalışma ve Tatil Programı)Bir üniversiteye kayıtlı olan öğrenciler için yazın ABD’de çalışmayı kapsayan programdır.
Doktor Değişim ProgramıYeterli yazılı ve sözlü İngilizce yeterliliğe sahip doktorların, ABD lisans tıp eğitim programlarına katılmalarını sağlayan programdır.
Öğretmen Değişim ProgramAmerika Birleşik Devletleri’ndeki akredite edilmiş ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlik yapmak isteyen öğretmenlere özel programdır.
Lise Öğrencisi Değişim ProgramıLise öğrencilerine özel olarak ABD’de, Türkiye ile akredite olmuş bir kamu ya da özel lisede eğitim görmek isteyenlere özeldir. 15 – 18 yaş arasındaki lise öğrencilerini kapsar.
15 Yaş Altı Öğrenci ProgramıProgram başlamadan 18 yaşından altı ay küçük olmanız ve 15 yaşında olma şartlarının olduğu programdır.Bu program için daha önce F-1 veya J-1 vizesi almamış olmalısınız.
J1 vizesi yelpazesi çok geniş bir vize türü olduğu için 14 farklı programa hitap eder. Daha fazla bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

J1 Vizesi için demo mülakat yapmak ve J1 vizesi için hangi programa uygun olup olmadığınızı anlamak için J1 Vize Uygunluk Formunu doldurabilirsiniz.

Amerika Bakıcı Vizesi Au Pair ( Çocuk Bakıcısı) Programı

Bakıcı vizesi olarak bilinen bu program ile Amerika’daki ailelerin yabancı bakıcı almalarına olanak sağlanmaktadır. Temel olarak Amerika bakıcı ve ev işlerine yardımcı olup aynı zamanda eğitiminize devam etmenizi sağlayan bir programdır.

Bu program sayesinde 12 aylık bir dönem için Amerika’da bir aile ile birlikte yaşama ve eğitiminizi sürdürme imkanı elde edersiniz.

İlk 12 ayın ardından program süresini 6, 9 ya da 12 ay daha uzatabilme seçeneği bulunmaktadır.

  • İngilizce becerileri Au Pair adayları için ön koşuldur. Adayın konuşma seviyesi yeterli olmalıdır.
  • Adayların yaş aralığı 18 ile 26 arasında olmalıdır.
  • Adayın minimum lise mezunu olmaları gerekir.
  • Fiziksel olarak programın gerekliliklerini yerine getirebilmeleri gerekir. Herhangi bir fiziksel engel olmamalıdır.
  • J1 vizesi kapsamında ABD’ye gelen Au Pair katılımcılarına, ağırlayıcı aile tarafından konforlu bir konaklama alanı, günlük üç öğün yemek ve haftalık harçlık sağlanmalıdır.
  • Katılımcılara sunulan faydalar arasında hafta sonlarını serbest geçirebilme ve yıllık maaşlı izinler de yer alır.
  • Çocuk bakımı görevleriyle ilgili olarak katılımcılar gerekli eğitimi alacak ve bu konuda resmi bir sözleşme imzalayacaklardır.

Kısa Süreli Akademisyen Değişimi Programı

6 ay süreli olan ve uzatma ya da kategori değişim hakkı olmayan programdır.

Benzer öğretim veya başarıya sahip olan profesörler, araştırmacılar içindir. Burada yabancı akademisyenler, ABD’li meslektaşları ile özel eğitim, araştırma yapabilir.

ABD’de sınırlarında bulunan yüksek okullarda ders verebilir.

Akademisyenler aşağıdaki kurumların herhangi birinde eğitim verebilir, ders verebilir, tez danışmanlığı yapabilir ya da danışman olabilir.

  • Müzeler
  • Araştırma Kurumları
  • Kütüphaneler
  • Yüksek öğretim kurumları

Kamp Danışmanı (İzcilik) Programı

Amerika kamp ve izcilik konularına önem veren ve bu konuda ayrı bir eğitim sistemi sunan bir ülkedir. Bu kapsamda yabancılar için de bir fırsat sunmaktadır. Kamp Danışmanı Programı adayın maaş aldığı bir programdır.

Bu programa katılan adaylar yalnızca kamp danışmanıdır. Aşçılık, bulaşıkçılık, temizlikçilik gibi görevleri yapmazlar, sadece kamp danışmanlığını yerine getirirler. Buna göre:

  • Kamp danışmanlığını sponsor olan kurum seçer
  • Sponsor kurum kamp danışmanı adayı ile şahsen görüşür.
  • Sponsor, adayın sağlık sigortasını karşılar.
  • Sponsor, adaya ABD’li meslektaşı ile aynı maaşı ödemekle yükümlüdür.
  • Sponsor, katılımcı ile iletişim kurmak için ona telefon numarası temin eder.

Şartlar şunladır:

  • Gençlerle iletişim kuracak yeterlilikte İngilizce bilgisi
  • 18 yaşından büyük olmak

Uzman Değişim Programı

Bu programın en fazla süresi 1 yıldır. Çeşitli konularda uzmanlığını almış olanlar, Amerikalı meslektaşları ile bilgi ve birikimlerini alışveriş etmek için bu programı alabilirler.

Ancak burada kişi Amerika’da tam zamanlı çalışamaz.

ABD Hükümeti Ziyareti Programı

Eğer bir ABD federal kurumu ya da yerel yönetim tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret etme ve bu ülke ile olan bağlarınızı kuvvetlendirme amacıyla çeşitli etkinliklere katılma fırsatı sunulursa J-1 vizesinin bu özel dalına başvurmanız mümkündür.

Bu dönem içinde gözlem gezileri, tartışma oturumları, konsültasyonlar, profesyonel buluşmalar, atölye çalışmaları gibi bir dizi faaliyette bulunabilirsiniz

Üniversite Öğrencileri Değişim Programı

Doğrudan ABD tarafından fonlanan bir programdır. Üniversite öğrencileri ABD ve Türkiye arasında akreditesi edilen üniversitelerde staj ve eğitim görme imkanına sahip olur.

  • Bu program sayesinde üniversite öğrencileri Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edip akredite bir Amerikan yükseköğretim kurumunda eğitim alma ya da kendi ülkelerindeki lisans eğitimlerine paralel olarak belirlenmiş bir staj programına katılabilir.
  • Üniversite Öğrencileri için bu özel program Amerikan hükümeti tarafından doğrudan finanse edilmektedir.
  • Programın toplam süresi maksimum 24 ay olarak belirlenmiştir.
  • Katılımcı öğrenciler başvurdukları akademik kurumların öğrenci yurtlarında konaklama imkanı bulabilirler.
  • Öğrenciler, akademik olarak başarılı oldukları takdirde ev sahibi eğitim kurumlarında belirlenen şartlara uygun olarak yarı zamanlı iş imkanlarından yararlanabilirler.

J-1 vizenizin reddi durumunda nasıl hareket etmelisiniz? Bu konuda detaylı bilgi için “Amerika Vize Başvuru Reddi” konulu içeriğimize göz atabilirsiniz.

Profesör ve Araştırma Görevlisi Değişim Programı

ABD ve Türkiye arasındaki profesör ve araştırma görevlileri arasındaki değişim programıdır. Şartlar şu şekildedir:

  • Programa başvuru yapacak katılımcılar başvurularından en az 24 ay önce herhangi bir profesör veya araştırma programına katılıp bu programı tamamlamamalıdır.
  • Adaylar programın başlamasından önceki 12 ay içinde herhangi bir J tipi vize programına katılım göstermemiş olmalılar. Bu söz konusu dönemin tamamı veya bir bölümü için geçerlidir.
  • Bir katılımcı halihazırda devam etmekte olduğu bir J1 programından farklı bir kuruma geçiş yapmış olabilir ya da 6 aydan kısa süreli bir değişim programına katılmış olabilir.
  • Profesörler ve araştırma görevlilerinin programa katılmadan önce belirlenen şartlara uygun olarak İngilizce dil yeterliliklerini ispat etmeleri gerekmektedir.

J-1 mülakatı ve daha fazla Amerikan vizesi mülakat ipucu için “Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır” adlı içeriğe göz atabilirsiniz.

Stajyer Programı

Tarımdan mühendisliğe kadar geniş bir yelpazede herhangi bir alanda uzmanlaşmış kişilerin ABD’ye gidip uzmanlıklarını paylaşmalarını sağlayan programdır. Amaç uzmanın ABD’li meslektaşlarına kendi bilgilerini aktarması, ABD’nin çalışma kültürünü tanıması ve iş uygulama noktasında her iki meslektaşın bilgi ve beceri paylaşımı yapmasıdır.

Bu program vasıfsız işçi alımı için değildir. Lise mezuniyet şartı bulunur. Diğer şartlar şu şekildedir.

  • Liseden mezuiyet
  • Mezuniyet sonrası en az 1 yılık iş tecrübesi ya da staj yapılacak alanda en az 5 yıl meslek tecrübesi

Staj programı için sektörler şu şekildedir:

  • Ziraat, Orman İşleri ve Su Ürünleri
  • Sanatsal ve Kültürel Faaliyetler
  • İnşaat Sektörü ve Mimarlık Ticareti
  • Eğitim, Beşeri Bilimler, Kütüphanecilik, Fen Bilimleri, Danışmanlık ve Toplum Hizmetleri
  • Sağlık Sektörü Meslekleri
  • Otelcilik ve Turizm Yönetimi
  • Medya, Bilgi ve İletişim Teknolojileri
  • İşletme Yönetimi, Pazarlama ve Finansal Hizmetler
  • Devlet İdaresi ve Yasal İşler
  • Mühendislik, Mimarlık, Matematik ve Sanayi Alanındaki Kariyerler.

Amerika’da çalışma izni konusunda daha fazla bilgi almak için Amerika’da Çalışma İzni Nasıl Alınır adlı içeriğe göz atabilirsiniz.

Uluslararası Ziyaretçi Programı

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından seçilen ve alanında uzman, özel yetenekli veya liderlik potansiyeli taşıyan kişilere özel programdır. Uluslararası ziyaretçi ABD içindeki toplantılara, araştırmalara, eğitimlere katılabilir.

Summer Work and Travel Program (Yaz Çalışma ve Tatil Programı)

Bir üniversiteye kayıtlı olan öğrenciler için yazın ABD’de çalışmayı kapsayan programdır. Şartlar şu şekildedir:

  • Bir üniversiteye kayıtlı öğrenci olmalısınız
  • Üniversite eğitiminizi en az bir dönem bitirmeniz gerekir.

Work and Travel Programı Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak için Şu Yazımıza Bakabilirsiniz: Work And Travel Nedir?

Doktor Değişim Programı

Yeterli yazılı ve sözlü İngilizce yeterliliğe sahip doktorların ABD lisans tıp eğitim programlarına katılmalarını sağlayan programdır. Diğer şartlar şu şekildedir:

  • J-1 vizesi başvurusu için eğitiminizin tamamlanmış olması ve gerekli tıbbi bilgiye sahip olmanız şarttır.
  • Başvuru yaparken programın neden gerekli olduğunu ve ülkenize dönme taahhüdünüzü içeren ülkenizden alınmış resmi bir beyanı sunmanız gerekmektedir.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde akredite olmuş bir tıp fakültesi, hastane veya araştırma kurumuyla yapılmış bir anlaşma veya sözleşme gereklidir.
  • Aşağıdaki sınavlardan birinin başarıyla tamamlanmış olması zorunludur:
    • Ulusal Tıbbi Muayene Kurulu Sınavının Birinci veya İkinci Kısmı,
    • Yabancı Tıp Mezunları Sınavının Birinci ve İkinci Adımı,
    • Vize için Nitelikli Tıbbi Muayene Uzmanları Sınavı (VQE).

Öğretmen Değişim Program

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki akredite edilmiş ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlik yapmak isteyen öğretmenlere özel programdır. Diğer şartlar şu şekildedir:

  • İlkokul veya ortaokul düzeyinde öğretmenlik yapabilmek için gerekli niteliklere sahip olmalısınız.
  • Eğitim sektöründe veya öğretmeyi planladığınız belirli bir akademik alanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir lisans derecesine denk düşen bir dereceye sahip olmanız gerekmektedir.
  • Başvuru yaparken ya kendi ülkenizde bir öğretmenlik pozisyonunda aktif olarak çalışıyor olmalı ya da öğretmenlik alanında en az 24 ay iş tecrübesine sahip olmalısınız.

Lise Öğrencisi Değişim Programı

Lise öğrencilerine özel olarak ABD’de, Türkiye ile akredite olmuş bir kamu ya da özel lisede eğitim görmek isteyenlere özeldir. 15 – 18 yaş arasındaki lise öğrencilerini kapsar. Akraba yanında kalmak bu programa dahil değildir.

  • 15 ile 18 yaşları arasında olan, henüz lise mezunu olmayan ve önceden F1 veya J1 vizeleriyle Amerika’da bir eğitim programına katılmamış bireyler, Lise Değişim Öğrencisi Programına müracaat edebilirler.
  • Bu bireyler ABD içindeki akredite bir devlet veya özel liselerde eğitim alma imkanına sahiptirler.
  • Program katılımcıları bir Amerikan aile yanında veya yatılı bir okulda barınma şansına erişebilirler.
  • Konaklayacakları aile öğrencilere yaşanabilir bir alan, günlük üç öğün beslenme ve okul etkinliklerine gitmek için ulaşım desteği sunmalıdır.
  • Öğrenciler okul yönetiminin onayıyla, okul sonrası aktiviteler ve spor programları da dahil olmak üzere, okulun sunduğu tüm aktivitelere katılabilirler.
  • Öğrencilerin yarı zamanlı veya tam zamanlı bir işte çalışmalarına izin verilmemekle birlikte occasional babysitting gibi saatlik işleri yapmaları mümkündür.
  • Değişim öğrencilerinin kendi akrabalarının evinde kalmalarına izin verilmez.

15 Yaş Altı Öğrenci Programı

Program başlamadan 18 yaşından altı ay küçük ve 15 yaşından büyük olma şartlarının olduğu programdır. Ayrıca daha önce F-1 veya J-1 vizesi almamış olmalısınız.

J1 Vizesi ile Amerika’da Ne Kadar Süre Kalınabilir?

J1 vizesi çok geniş kampsamlı bir vizedir. Bu nedenle başvurunun yapıldığı programa göre ilk girişte alabileceğiniz bulunma süresi değişiklik gösterecektir. Genel olarak programlara göre J1 vizesi ile kalınabilecek azami süre aşağıdaki gibidir:

  • Herhangi bir özel kısıtlama yoksa akademisyenler, öğretmenler ve eğitim sektöründe olanlar için 5 yıl
  • Tıp eğitimi için 7 yıl
  • Kamu çalışanları 18 ay-2 yıl
  • Kamp danışmanları ve yaz çalışma programı yani Word and Travel için 4 ay
  • AU yani çocuk bakıcıları için 1 yıl

Bu bahsedilen süreler genel bilgi verme amaçlı olup başvurduğunuz programa ve özel durumunuza göre değişiklik gösterebilir.

J1 Vizesi 2 Yıl Kuralı Nedir?

J1 vizesi 2 yıl kuralı programınız bittiğinde kendi ülkenize dönmeniz ve Amerika’ya tekrar seyahat etmeden önce en az iki sene yaşamanız gerektiği anlamına gelir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, programınız bittiğinde, üçüncü bir ülkede yaşamak istiyorsanız, J1 vizesi 2 yıl kuralına dahil olmamaktadır.

Farklı sürelerde de olsa toplamda, iki yıla denk gelecek şekilde kendi ülkenizde yaşamanız şarttır.

Eğer Green Card, iş vizesi veya K nişanlılık vizesi gibi vize türlerinden faydalanmayı düşünüyorsanız, J1 vize süreniz dolmadan başvurunuza başlamalısınız. Aksi takdirde iki yıl kuralı planlarınızı ertelemenize neden olabilir.

J-1 Vizesi 2 Yıl Kuralından Kimler Muaftır?

J-1 vizesinin iki yıl kendi ülkende kal kuralı net bir kuraldır. Çünkü amaç kültür aktarımıdır. Bu bakımdan ABD sizden ülkesindeki deneyimleri aktarmanızı bekler. Ancak bazı konularda muafiyet söz konusudur:

  • Eğer vize sahibi ABD Federal Kurumları için bir projede çalışıyor ve o kurum vize sahibini yeniden çağırmışsa
  • Lisansüstü tıp eğitimi amacıyla J1 alınmışsa ABD Sağlık Bakanlığı sizin adınıza feragat talebinde bulunmuşsa
  • Eğer J-1 vize sahibi, kendi ülkesinde döndüğünde ırkı, dini, politik düşünceleri bakımından zulme uğrayacağını kanıtlarsa J-1 vizesinin iki yıl kendi ülkende kal şartı iptal edilebilir.

Visapeer ile J1 Mülakatına Hazırlanın

Başvuru yaptığınız programa uygun bir başvuru yapabilmeniz ve mülakatınıza buna yönelik hazırlık gerçekleştirmeniz J1 vizesi reddi ile karşılaşmamak için büyük önem taşımaktadır.

J-1 mülakatı ve daha fazla Amerikan vizesi mülakat ipucu için Amerika Vize Mülakatı: Bilmeniz Gereken Önemli Noktalar ya da Amerika Vize Mülakat Soruları ve Görüşme Süreci içeriklerine göz atabilirsiniz. 

Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat

Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.

Sayfa Güncellenmektedir.

Bu hizmetten yararlanmak için: info@visapeer.com adresine mail gönderebilir ya da Amerika’dan +1 (973) 995-9977 ve
Türkiye’den +90 (850) 241 55 88 numaramızı arayabilirsiniz.

WhatsApp
Scan the code
Merhabalar!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?